duminică, 14 decembrie 2014

Textele dintre Inimă și Minte- Singura mamă de pe tărâmul fără de mame



Ea are mare noroc că este perfectă.
Oglinda îi spune, mama la telefon îi spune, verişorii i-au zis cu nonșalanță, când a fost ultima oară în România, vai, dragă da’ ce bine arăţi !, soarele însuşi se învârte după zâmbetul ei.
Ea a demonstrat râului şi ramului, c-atunci când a venit cu căţel, purcel, copii şi soț în Canada, a avut raţiunea cea mai de neclintit şi că nu s-a abătut nicio clipă de la ea. Mai exact, ea nu s-a abătut nicio clipă de la nimic.
Încătuşată de obligaţiile familiale, Ea a-nvăţat să-şi înghită gândurile, a descoperit că trebuie să facă întâi ce trebuie şi apoi ce-i place, a învăţat a-şi înghiţi visurile-n pernă. Neabătându-se de la nimic, ea s-a transformat, în timp, într-un monstruleț gingaş şi tenace. In fapt este o victimă.
A fost geloasă în studenţie pe mai ştiu eu care colegă, acum e geloasă şi pe colegele lui de servici. A fost în competiţie pentru note ori favoruri, aici a intrat în competiţie cu ea însăşi, cu El însuşi, cu copiii ei, cu colegii, cu vecinii, cu Canada însăşi. Ea trebuie să fie prima, ea nu se va opri până nu va fi prima.
El holbează ochii la ambiţiile ei, cel mai adesea greu de descifrat, întotdeauna spuse pe ton apăsat şi ultimativ iar Ea, foindu-se în bucătăria în care abia are loc de-atâta vanitate, îl fixează cu privirea şi-l ingheața. Atunci Ea devine ceea ce n-ar fi crezut  nici ea însăşi: o tovarăşa învăţătoare, cumulată cu mama ei, în zilele cele mai proaste, cu şefa imposibilă, ea devine  uşurel o scorpie.
Ea vrea de la el că el să împingă familia pe scară ierarhică, să crească palatul şi mai strălucitor, să sporească talerii din camera comorilor; ea îi cere Lui, imperativ şi aşteaptă că el să deschidă toate uşile. Ea nu are niciun plan, ea are ambiție.
Nu, ea nu are niciun plan al ei şi vai şi amar să-i spui că vezi asta.
În clipă aceea ia foc Pacificul de la erupţia ei de energie. Ea este sigură că face totul bine şi nu-l vede pe El atunci când, obosit şi cu ochii aproape căzuţi, încearcă să-i explice paşii mărunţi. Ea nu vrea paşi mărunţi, ea vrea vrea paşii mari, apăsaţi, hotărâţi care să-i deschidă calea, ei şi puilor ei. Şi pentru asta El trebuie să se ocupe.
El vine târziu de la lucru, ea şi-a pierdut simţul umorului la un bbq, astă vară. Ea nu are un plan dar țipă, mai nou, refrenul cu Aşa Nu Se Mai Poate. Şi are aceeaşi voinţă de nezdruncinat, cea care i s-a ascuțit cu anii de şedere peste ocean: exigența maximă, la un contact cu realitatea en poigne-uri.
Ea e categorică, ridicol de categorică, ea vrea certitudini publicabile în Monitorul Oficial, vrea să învingă spaima de a fi singură mama de pe tărâmul fără de mame, vrea două rânduri de şindrilă pe acoperişul gândurilor, vrea copiii în şcoală privată şi atunci îl priveşte sticlos pe El.
Iar El nu ascultă şi nu are plan, cum spuneam mai înainte. Nici mai ‘nainte n-avea planul prea clar, acum nici atât…o priveşte buimac.
Între cei doi, amândoi fără de planuri, se ițeste, în weekenduri, seara, câte-un mărţişor de vorbe, parfumat şi care să-i îmbujoreze.
În realitate el are cicatrici pe piept, ea are urme de arsuri de la aragaz, pe ambele brațe. Amândoi sunt gata să dea click pe Download. Amândoi suferă când se schimbă vremea.
Ea e minunată în mintea ei, e perfectă şi va rămâne aşa încă vreo cinci-şase ani ai deceniului cinci.
După care, încet şi cu înţelepciune se va metamorfoza şi va rade în hohote la amintirea perioadei spartane din familie. Va recunoaşte foarte puţin, va fi înţeles însă totul. Abia atunci îi va fi cu adevărat bine. Ei, doar.

Ea are mare noroc că nu-i mai trebuie vreun plan, nu c-ar fi avut vreunul pan-atunci. Şi începe să iubească, brusc, natură!

Niciun comentariu: