sâmbătă, 22 august 2015

Antonella pleacă, mâine, acasă. Drum Bun, Antonella Marinescu!

Cel mai bun, devotat, deschis și inimos Consul General al României la Toronto, de când am emigrat eu în țara asta a fost distinsa Antonella Marinescu. La ora la care scriu, ea este probabil înconjurată de valize și are biletele de avion imprimate, puse alături de pașapoarte.
Pleacă, mâine.
Probabil că se uită în jur și, așa cum o știu, probabil are și ea acea strângere de inimă pe care o avem noi, cei de aici, știind că ea pleacă.
Da, ea pleacă.

Antonella fost, de departe, cel mai capabil și activ consul la Toronto pe care l-a avut emigrația canadiană postdecembristă.



A reușit, ea știe cum, să deschidă culoarul acela sensibil și uman între ceea ce România de astăzi înseamnă și emigrația româno-canadiană, recunoscută ca fiind relativ elitistă și destul de încărcată de stereotipuri. Antonella, nu știu exact cum anume, a reușit de ne-a adus la același numitor: ne-a ascultat, ne-a sprijinit, ne-a deschis proiecte noi și frumoase.

Joi, 20 august, pe-nserat ne-am adunat la Consulat să ne luăm la revedere. Și, da, ni s-a pus, și nouă și ei, nodul în gât: Antonella ne știe după nume, știe numele copiilor, soților și soțiilor, rememorează impecabil întâmplări comune. Excepțională memorie și participare. Da, ni s-a pus nodul în gât ascultând-o, aflând unii despre alții cât de implicați am putut fi cu toții și fiecare in domeniul său, întru remodelarea statutului nostru de români-canadieni. Trecând în revistă câte anume am realizat împreună.

Da, mandatul ei a avut aproape trei ani.

Da, am primit-o cu ostilitate vădită atunci, în 2012, când a venit la post.
Era, în fond prima femeie-consul general la Toronto, după o serie de încercări care ne-au înarmat din belșug cu răbdare și, recunosc, blazare.

Cine o știe, probabil că știe că o apuca miezul nopții răspunzând mesajelor românilor, dându-le îndrumări, rezolvând cazuri ce țineau de competența autorităților române. Și asta este doar vârful de iceberg.

Motive care nouă, celor de aici, nu ne sunt pe înțeles, fac ca Antonella să fi decis să își încheie misiunea.
Ne pleacă acasă, în România, o bună prietenă.
Și mi-e așa, un pic ciudă că, la un asemenea potențial ca cel al etnicilor români în Canada, n-am avut și noi norocul (da, norocul!) să o fi avut pe Antonella un mandat complet și, de ce nu,  încă unul.

Am fi avut probabil și un Centru Comunitar Românesc la Toronto. Ori o stradă cu numele de Constanța, Cluj. Târgu Mureș ori București. Ori măcar niște curse aeriene de doamne-ajută pe ruta Toronto-București, să nu mai zăcem pe canapelele aeroporturilor, în tranzit către România.

Antonella pleacă acasă, mâine, 23 august, împreună cu toată familia. O femeie frumoasă, cu un speech impecabil, un diplomat perfect pentru cei din Canada, Antonella ne spune Bye.

Un scurt interviu cu Antonella Marinescu, consulul-cometă care realmente ne-a trezit din letargie, exclusiv pentru Foaie de Drum Lung, se scrie acum. Pentru voi, adică :)

Drum bun Antonella, ai grijă de tine și de ai tăi. Tu rămâi a noastră, no matter what :)

4 comentarii:

Unknown spunea...

In ziarele din Romania scria ca in urma unei Hotarari de Guvern publicata in Monitorul Oficial in 2 iulie, 2015 Antonella Marinescu a fost rechemata de la post.Deci nu a decis ea sa plece din motive neintelese voua, asa cum ati publicat in articol.A plecat de 23 August zi cu semnificatie pentru Romania.

Magdalena Manea spunea...

Antonella Marinescu made the break-through. Orice comentariu legat de condițiile plecării nu face obiectul interesului etnicilor româno- canadieni. Motivul este simplu, politica internă a României este mult prea departe, nu doar geografic vorbind, pentru a fi tradusă și înțeleasă de către noi, cei de aici. Da, motivele rămân neînțelese nouă și trebuie să admitem că, dacă a fost la mijloc o Hotărâre de Guvern, atunci decizia respectivă a fost respectată întocmai. Niciun fel de criterii politice românești nu pot supraviețui în relația diplomatică cu românii din Canada, acesta este un adevăr. Este, în continuare, o misiune grea pe umerii guvernului român, aceea de a ne trimite un consul la fel de capabil cum a fost, aici, Antonella Marinescu.

Anonim spunea...

n-ai ce face, daca s-a hatarat, hotarat ramane. Cu guvernul nu te joci.
Am ramas ai nimanui, vai de capul nostru de prosti. Nici macar motivele intoarcerii nu le stim. Ele sunt subtile si complexe, imposibil de inteles de catre cei de aici.
In sfarsit, bine ca sunt consecventi si nu fac rabat de la principiile de baza: treaba va ramane neterminata sau daca se termina, va fi cu hopuri. Ceva in genul constructiei unei autostrazi.
N-ar fi rau ca guvernul ala sa-si foloseasca hotararea si pentru a gasi solutii pentru tara aia si numai dupa aceea sa se gandeasca la fineturi de-astea cu trimis de consuli.
Le uram mult success in alte domenii.

Magdalena Manea spunea...

Decizia Guvernului român de a trimite un nou Consul General la Toronto nu va fi deloc ușoară. Criteriile specifice, pe care Guvernul României le cunoaște bine, vor cântări greu în balanța succesului viitoarei misiuni diplomatice.