vineri, 18 septembrie 2015

Exclusiv FDL- Radu Moraru (Nașul TV) la Toronto: "Păi domnu' Moraru, eu nu ştiu cum mai rezistaţi. Eu, pur şi simplu am crezut că v-aţi săturat şi emigraţi!"

Radu Moraru este sufletul și emblema televiziunii Nașul TV. Este unul dintre puținii jurnaliști pe care, ascultându-l în emisiunile sale, ori dai cu basca de pământ, ori pupi ecranul, numai indiferent nu poți să-i rămâi. Radu Moraru stârnește polemici, dezgroapă angoase naționale, răscolește povești îngropate tacit, forțează adevărul, explică și își explică, deopotrivă, vântul și valul care ritmic bat peste România. Radu Moraru nu tace de, uneori, te temi să nu-i cedeze frâna sau să-i explodeze, absolut din întâmplare, cauciucul, noptea, în drum spre casă.
Vorbit, pomenit, citit, bănuit, suspectat, admirat, adulat, aprobat, comparat, hărțuit, șantajat, strâns cu ușa, măsurat și cântărit în tot ceea ce face și spune, Radu Moraru face epocă, în felul lui, într-o epocă tot mai scurtă în mesaje, mai ilustrată cu imagini, mai rapidă în comunicare.
In exclusivitate, un interviu cu Radu Moraru, fost coleg de redacție,  la perioada de boom a mediei postdecembriste, interviu acordat în seara asta, în timp ce călătorea cu trenul, de la Toronto la Montreal.
Partea a doua a acestui interviu, mâine.

Radu Moraru lansează învitația unei întâlniri cu românii, Joi, 24 septembrie, la 7PM, la adresa: 1039 Dundas st. West, în Oakville. 
Interesantă tema: Proiecte de Neam și Țară. 
Parcarea și intrarea sunt gratuite. 
La final, Cocktail party. Puteți veni cu  toții, fără nicio invitație. Ne vedem acolo!


- Pe scurt, Radule, despre tine. 
Acum când scriu sunt în tren spre Montreal. Tocmai citeam că un atlet de mare performanţă trebuie să întrunească zece condiţii: Pasiune, Practică de zi cu zi, Determinare, Disciplină, Învăţare permanentă, Talent, Depăşirea Limitelor, Competitivitate, Încredere şi Adaptabilitate. Astăzi, după 22 de ani în "Democraţia Originală, pot să spun că Sistemul m-a făcut să devin UN ATLET de "world class" - după cum zice revista canadiană pe care o am dinainte. În rest, sunt un om simplu, norocos şi fericit.

- Care este programul vizitei tale în America de Nord?
Înainte să îţi răspund, îţi spun ceva amuzant. Cineva dintre cei care oferă servicii către NAȘUL TV, auzind că plec aşa, peste noapte din România (practic într-o săptămînă am anunţat că plec şi m-am organizat), a fost sigură, persoana respectivă, că emigrez sau că fug şi nu mă mai întorc. Şi am întrebat-o, de ce, mai ales că mă cunoaşte foarte bine, de atîţia ani. Mi-a răspuns: "Păi domnu' Moraru, eu nu ştiu cum mai rezistaţi, după atîţia ani de bătălii absurde. Eu pur şi simplu am crezut că v-aţi săturat şi emigraţi!"

E adevărat, vizită mea în Canada şi State este din scurt, dar ambiţioasă. Sînt la Montreal pînă marţi 22 Septembrie ora 11.50AM, la Toronto între 22 Septembrie şi 25 Septembrie ora 10AM, când pornesc spre Cleveland unde, pe 25 Septembrie, seara de la ora 7PM sunt invitat la Cenaclu de către poetul Mircea Ştefan Bartan. A două zi, Sîmbătă, 26 septembrie, tot în Cleveland, Eugen Boruz m-a invitat la Festival!
Duminică 27 Septembrie sînt la Detroit, unde Mircea Vişan şi Bebe Mailat mi-au făcut un Program de pelerinaj printre români iar a două zi, pe 28 Septembrie, seara, de la 7,30PM, voi fi invitat la Radio Ro, live, într-o emisiune care poate dura oricât...
Apoi, între 2 octombrie - când sunt invitatul lui Steven Bonica, la un eveniment extrem de important, începînd cu 6,30PM - şi 7 octombrie voi fi în Chicago şi împrejurimi.
Apoi în New York şi New Jersey şi apoi acasă...Întîlniri, interviuri dar, cel mai important, oameni pe care îi voi cunoaşte.

- Eşti la prima vizită în Canada? Ce ştii despre românii din Canada?
Voi spune că ştiu ceva despre românii din Canada, abia după această experienţă. Nu vreau să vorbesc din cărţi sau din presă. Dar să ştii că sunt foarte atent să văd, să simt, să învăţ.


- Primul lucru care te-a frapat la sosirea în Canada 
I feel lost and stupid! Prea multe indicatoare şi instrucţiuni pentru mine...

- Primele lucruri pe care le-ai auzit în Canada, în limba română, şi te-au frapat.   
Sunt extrem de surprins ce frumos se vorbeşte româneşte şi, da, asta m-a frapat! Păi nici eu nu vorbesc atît de frumos, de curat, cu un vocabular lărgit...Recunosc, m-a cam influenţat mediul toxic în care lucrez.

- De ce ai venit la noi?
Ca să vorbim şi să ne auzim de aproape, avem multe să ne spunem unii altora. Şi cred că vin nişte vremuri în care noi, românii, va trebui să ne ascultăm, să ne împăcăm etc...că să nu zic vorbe mari, de exemplu "să ne unim"! Cred că am găsit o ferestruică de cîţiva ani în istoria acestui neam şi cred că ne putem strecura pe acolo...

- Ce aştepţi de la noi? 

Mă aştept la orice, sunteţi o comunitate dintre cele mai sofisticate, în sensul cel mai bun.

(va urma)

Niciun comentariu: