joi, 11 decembrie 2014

Învață Codul social al Americii de Nord: gândește pozitiv (8 mai, 2010)

Haideți să admitem că tot ce facem, în fiecare clipă, facem cu un scop. Că vorbim de chestiuni complicate sau doar de plimbat cățelul, toate gesturile și obiceiurile de zi cu zi contribuie la direcția în care evoluează personalitatea fiecăruia. 

Specialiștii spun că fiecare dintre noi caută, într-un fel sau altul, recunoașterea (morală, materială) și acceptul social. Această raportare permanentă la semeni și la mediu ne modelează și ne determină să ne ajustăm în funcție de reacțiile celorlalți. 

În timp ce aroganța spulberă simpatia semenilor, curajul de a spune adevărul, de cealaltă parte, înseamnă câștig în considerație și respect (la modul propriu, nicidecum peiorativ) în grup. 

Ce faci, totuși, când îți este greu? Când te simți descurajat, dezorientat, ce faci? Nu-ți rămâne decât să te ridici, să îndrepți umerii, să te scuturi și să cauți soluția. Și începi cu remediile la îndemână (pe care le afli direct de pe net. 

Caută positive thinking, de exemplu): controlezi limbajul gesturilor. Acest limbaj arată primul, celorlalți, care este starea ta de spirit. 
Da, poți cere ajutorul cuiva specializat atunci când simți că puterile te lasă, sunt consilieri și mentori care fac adevărate minuni în a-ți recâștiga încrederea de sine. Iar cand devii acel cineva care dezvoltă o gândire pozitivă nu mai ai practic nicio opreliște în a-ți împlini gândurile, planurile, aspirațiile. 

Atunci când te afli într-un grup, la un eveniment social, atunci simți cel mai bine cum funcționează interacțiunea, comunicarea în sine (prin vibrații, limbajul gesturilor, priviri și abia în ultimă instanță prin comunicare verbală -n.a.). 
Fiecare e diferit și e imposibil ca doi indivizi să gândească exact la fel. Cel cu gândirea pozitivă sesizează imediat dacă dialogul duce într-un punct unde se nasc argumentele, el manifestă toleranță și cel mai adesea schimbă subiectul. Un potențial conflict este astfel dezamorsat din fașă. A rămâne calm într-o situație limită sau doar încordată demonstrează că ai un control bun al amândurora, corp și minte și echilibrul tău interior te recomandă drept un individ stabil pe picioare. 

Dacă tu, cel care citești, ești așa, atunci să fii mândru de tine. 

Programul după care funcționăm genetic ne trimite pe toți către a ne găsi împlinirea personală. Unii încearcă yoga, alții pur și simplu se retrag în linște și își pun gândurile în ordine, alții stau minute întregi cu ochii spre cer, timp în care gândurile se stratifică și se limpezesc. Și este esențial să ne înconjurăm de oameni care gândesc pozitiv. 
Bucuria lor, liniștea pe care ne-o dau și zâmbetul lor sunt deajuns pentru a ne reîncărca bateriile. Iar când ei ne ajută necondiționat și dezinteresat cum este de așteptat, ne putem considera fericiți. 

Am vorbit despre toate astea ca să ajung la esența mesajului: atitudinea pozitivă este combustibilul Americii de Nord. 
Al tău, al meu, al fiecăruia în a-și vedea drumul împlinit. 
Curajul de a te fi ridicat, scuturat și a fi mers mai departe, chiar dacă pare exagerat ce spun, acesta este motorul Americii de Nord. 
Flexibilitatea și atitudinea Proactive (în favoarea găsirii unei soluții optime), acestea sunt șoselele pe care circulă societatea celor aproape 400 de milioane de locuitori ai Canadei și Statelor Unite. 

Un pic din seva pozitivă începe să se inoculeze și în noi, încă din primii ani de la sosire. Și ține cont că, oricât ți s-ar părea de banal ce zic, pozitivismul tău este la fel de important ca studiile tale universitare în a-ți atinge scopurile. 

Iar dacă vrei să știi cât de pozitiv ești ca individ, analizează-te singur de câte ori pe zi spui: să mai vedem, nu cred, nu se poate, degeaba, nu merge, n-are sens, e drumul închis, mie nu-mi iese, am ghinion, eu nu pot. Și renunță la cât mai multe dintre ele, cât mai repede, pentru binele și liniștea ta. 

Numai de bine 

Niciun comentariu: