vineri, 28 august 2015

Exclusiv FDL: Sunt Antonella Marinescu Și Am Fost Consul General Al României La Toronto

Antonella- prima femeie Consul General al României la Toronto, cea care a făcut pasul către un alt fel de comunicare între românii canadieni și autoritățile române,  a ajuns acasă la Constanța și, după cum postează pe facebook, este limpede cât de mult i-au lipsit locurile acelea. 
Da, relația virtuală cu românii canadieni continuă natural și prevăd că va continua pentru ani buni. Câteva gânduri în exclusivitate pentru Foaia de Drum Lung, mai jos.
N-aș fi crezut în ruptul capului că voi publica materiale elogioase la adresa personalului diplomatic român, la mine pe blog. 
O fac pentru că văd schimbarea, ceva este acolo. Este, simt, pornită comunicarea onestă între Ei și Noi. Dea domnul să continue, eu asta-mi doresc.
Așadar, dacă nu era limpede, de acum ea este, simplu, Antonella, pentru noi toți. Cu tot respectul pentru ceea ce a însemnat scurta ei misiune în Canada, mai jos un text semnat chiar de ea.
(M.M.)

Sunt Antonella Marinescu Și Am Fost Consul General Al României La Toronto

„Am încercat să promovez români de succes, pentru a oferi incredere celorlalți”
Mă numesc Antonella Marinescu și am îndeplinit funcția de consul general al României la Toronto,în perioadă 04.02.2013 - 23.08.2015. Mi-am încheiat misiunea la cererea mea, din motive personale.


Am urmat cursurile Facultății de Industrializare a Lemnului a Universității Transilvania din Brașov între 1986 și 1991, unde am obținut diploma de inginer. Au urmat studii postuniversitare de specialitate la Colegiul Național de Afaceri Interne (2009), la Institutul Diplomatic Român (2009-2010) și am obținut un Master în relații și comunicare la SNSPA București, Facultatea de Comunicare și Relații Publice (2010-2011).
Am acumulat experiență profesională, politică și administrativă de-a lungul anilor, în economia privată, că manager și proprietar al unei firme (1991-2004), consilier local în administrația municipiului Constanța (2004-2008) și deputat În Parlamentul României din partea Partidului Social Democrat (2008-2012).
Atracția mea față de carieră diplomatică datează încă din anii adolescenței, când treceam pe lângă sediul Consulatului General al Rusiei și visam să devin consul.
Antonella Marinescu, cu familia 

Greutățile unui nou început afectează, de multe ori, relațiile familiale    
Profilul românului stabilit în Canada? Categoriile socio- profesionale sunt foarte variate, un numitor comun ar putea fi acela că sunt oameni ambițioși, curajoși, determinați să reușească profesional, cu o mare capacitate de adaptare, care și-au părăsit țara de origine dar continuă să iubeasca tot ce este românesc. Am fost adânc impresionată de entuziasmul și energia lor, sunt recunoscătoare pentru faptul că misiunea la Toronto mi-a oferit ocazia să cunosc atâția români minunați.

„Primul Contact 
M-am aflat la primul contact de durată cu comunitatea românească. 
În general, viața în Canada nu este atât de diferită față de România, cu bune și cu rele. Este vorba de dificultățile inerente unui nou început, determinate de adaptarea la o societate nouă, de utilizarea curentă a unei limbi străine, de căutarea unui loc de muncă, a unei locuințe sau a unei școli pentru copii. Canada este o țară dezvoltată, cu o economie puternică, o destinație a imigranților din întreaga lume dar nu trebuie idealizată. Imigrarea este, pentru mulți, o șansă la o viață mai bună, iar avantajele vin împreună cu dezavantajele. Integrarea într-o societate nouă presupune eforturi și adesea neîmpliniri în raport cu așteptările. În plus, greutățile unui nou început afectează, de multe ori, relațiile familiale.   

Nu a fost vreun sfârșit de saptamână în care să nu fi fost prezentă alături de români 
Cele mai importante acțiuni organizate de Consulat în timpul mandatului meu au fost Ziua națională a României, Ziua Iei, sărbătorirea Mărțișorului, plus expozițiile de pictură și fotografie ale artiștilor români locali, au fost mai multe. 
În privință consulatelor itinerante, am încercat și, într-o mare măsură, am reușit să venim în sprijinul românilor care trăiesc în localități îndepărtate, care au nevoie de servicii consulare, dar care din motive legate de timp ori de sănătate, nu aveau posibilitatea vină la Toronto pentru a-și rezolvă problemele. Volumul de muncă a fost enorm, ne-a fost solicitată la maxim capacitatea organizatorică, dar acest efort a meritat cu prisosință, având în vedere că am reușit să răspundem tuturor solicitărilor care ne-au fost adresate. Cele mai frecvențe tipuri de solicitări la Consulat au fost actele notariale, aplicațiile de pașapoarte, înscrieri de acte de stare civilă ori asistență consulară.
Preocuparea mea  permanentă a reprezentat-o însa comunicarea publică și relația cu comunitatea românească, iar pentru a putea participă la majoritatea evenimentelor comunitare, am sacrificat nenumărate zile de odihnă. Practic nu a fost vreun sfârșit de saptamână în care să nu fi fost prezentă alături de români.
   
Momentul plecării din Canada a fost unul dificil
Experiență în Canada a fost fără doar și poate pozitivă și mi-a oferit satisfacția profesională de a putea veni în întâmpinarea solicitărilor cetățenilor români. Momentul plecării din Canada a fost unul dificil pentru mine, datorită oamenilor deosebiți pe care i-am cunoscut, românilor care, deși trăiesc la o distanță atât de mare de țara de origine, trăiesc și simt românește, pe care-i simt la fel de aproape ca pe propria familie.

Antonella Marinescu

2 comentarii:

Simona C. spunea...

Mi-m permis sa share su pe pagina mea de Facebook!

Simona C. spunea...

Mi-am permis sa share si pe pagina mea de Facebook!