duminică, 14 decembrie 2014

ProDiaspora are, astăzi, valoarea Europei Libere de altădată

Hai să nu facem noi infarct după infarct, la auzul veștilor că unul dintr-o sută de români are o armă în casă, că două milioane sunt potențiali purtători de virusul hepatitei sau că plajele românești s-au îngustat la jumătate. E cam mult.

Poporul român e așa de ocupat cu el însuși, încât abia dacă are vreme să mai ridice ochii deasupra gardului, la milioanele de perechi de ochi care îl urmăresc, on line, de pe toate meridianele. Mă refer la diaspora noastră, cea care după unele calcule ar atinge deja vreo zece milioane, dintre care vreo patru milioane sunt români emigrați la prima generație, ca tine și ca mine. 

Patru milioane de români care, mai în glumă mai în serios își pun problema, razant, cam cum să repare țara aia. Nu c-ar fi vreo chestie,dar pe noi nu ne întreabă nimeni. Nu c-ar fi vreo chestie. 

Ecaterina Cîmpean din România și Robert Landmann din Germania au pornit, în urmă cu circa sase ani, postul de radio on-line ProDiaspora (www.prodiaspora.de). Proiectul lor cuprinde emisiuni fără conținut politic, abia dacă transpare actualitatea românească și nu au în grila de programe nicio emisiune cu caracter religios. Realizatorii programelor sunt nu doar în România ci și în Belgia, Germania, Franța, Spania, Italia ori Statele Unite. 

Ei sunt, după spusele lui Cathy, lipsiți de experiența de lucru în vreun radio și asigură continuitatea la emisie, cu sfințenie, 24 de ore din 24. Muzica bună, uneori atât de veche încât deșteaptă nostalgii din copilăria mică, alteori abia intrată în clasamentele internaționale păstrează numitorul comun: diaspora română este conectată, pentru prima oară, la un canal comun de comunicare. 

ProDiaspora are astăzi valoarea Europei Libere de altădată, sub aspectul coagulării mesajului românesc din diaspora. 
Cum decurge ziua la ProDiaspora? Emisia se transferă de la un moderator la altul, simplu, prietenește. 
Imaginați-vă, avem tehnologia care permite transferul emisiunilor Live de la un continent la altul, la distanță de un click de mouse. Alt punct forte al ProDiasporei este posibilitatea ascultatorului de a comunica in timp real cu moderatorul. 
Chat-ul instalat în pagina de Contact îți dă senzația că însăși emisia se petrece în camera alăturată ție. Un dialog care micșorează distanțele, o comunicare care include lejer și prezența ta („Salutăm ascultătorii din Canada și Statele Unite care tocmai au accesat ProDiaspora ...”). 
Se încrucișează mesajele și considerațiile personale dintr-o țară într-alta, e amuzant și serios deopotrivă. Pro Diaspora este, de departe, cel mai frumos, divers si curajos proiect de media al diasporei românești. 

Probabil că inițiatorii realizează la ce s-au înhămat, cu atât mai mult cu cât și Canada va dori să participe, în scurt timp, cu programe de radio adresate restului diasporei. Sunt convinsă că există talentele, împrăștiate prin lume, care dori să voluntarieze la un asemenea proiect global. 

In concluzie, celor din Canada  pasionati de realizarea emisiunilor radio on-line le spun sa dea un click pe adresa de web de mai sus. Se poate sa punem si Canada pe harta Pro Diaspora.
Se poate.

Niciun comentariu: