marți, 27 ianuarie 2015

Fundamentalele, Știrile, Înțelegerea - scurt tratat de navigat prin viață

Traiectul în viață al oricărui individ se desenează, simplist, pe trei componente: Fundamentalele, Știrile, Înțelegerea.  

Fundamentalele se traduc prin educația de acasă/instrucția din școală, plus cărțile și filmele citite și urmărite extra-curriculum. Fundamentalele cimentează în căsuțele creierului sistemele de valori, evenimentele majore cu rezonanță în timp, parcursurile istorico-geografice ale elementelor despre care se acumulează cunoștințe, rezultantele/outcome-ul lor, respectiv concluziile/învățăturile desprinse. Fundamentalele se bazează pe informația al cărei timp de înjumătățire (ca la Carbon izotop, dacă vrei) este mai  lung decât o treime din viața medie a unui individ. Exemple de fundamentale: istoria României, geografia Asiei, războaiele mondiale, economia Canadei. Fundamentalele ajută individul la creionarea deciziilor personale de tip strategic, pe termen mediu și lung: alegerea partenerului, împlinirea în carieră, acumulările materiale.

Știrile sunt fluviile de informații punctuale, scurte, cu multe detalii, venite în fiecare secundă pe rețelele de socializare, site-urile ziarelor, ale agențiilor de știri. Știrile ajută un individ să se poziționeze rapid față de un fapt sau eveniment, apropiat sau îndepărtat geografic, cu impact mai mare ori mai mic. Ajută un individ în a naviga ziua, ca să spun așa, nu oferă însă perspectiva întregului drum ori a unei  largi porțiuni din drumul vieții.

Înțelegerea/bagajul genetic  ajută un individ să absoarbă Fundamentalele și Știrile în funcție de gândirea sa critică, gradul de inteligență, interes și înțelegere propriu-zisă.



Fundamentalele plus Știrile, trecute prin filtrul Înțelegerii diferențiază între a se crea un traiect de viață fericit, relativ fericit, banal, critic sau chiar catastrofal pentru un individ. 

De asemenea, disproporția mare între cantitatea de Fundamentale și Știri lasă individul nepregătit în fața alternativelor zilei (degeaba știi când s-au unit statele germane dacă nu știi să apreciezi din ochi raportul preț/calitate al unui produs de pe raft în alimentara, sau că tocmai s-a anunțat alertă de tsunami).

Concluzia, zic eu, se reduce la o frază: punem Fundamentalele la punct, altfel ele se pierd dacă nu-s permanent alimentate (citit, vizionat, ascultat). Știrile ne cer, la rândul lor atenția, în fiecare zi, luați-vă moderat și doza de Știri. În final, Înțelegerea  a tot ce ni se întâmplă ne ferește de drame și blocaje imposibil de surmontat.
90% din ceea ce ni se întâmplă în viață ni se datorează și este rezultatul factorilor de mai sus. 10% ține de mediul înconjurător.

Discutam astăzi subiectul de mai sus cu juniorul meu,  de 21 de ani și el a simțit nevoia să adauge încă o componentă la cele trei prezentate de mine, și anume Experiența.
Am insista că Experiența este o sumă de Fundamentale și Știri, trecute prin filtrul Înțelegerii și se înglobează în Înțelegere. 
El susține că nu ar  fi așa și că experiențele de până la maturitate, înșirate ca vagoanele unui tren în istoria personală a fiecăruia dintre noi, adaugă încă un element la triada expusă de mine: Îndrăzneala, curajul.  
Încă mă mai gândesc la cele zise de el, parcă nu l-aș contrazice.



Nu, nu m-am documentat nicăieri. 
Am scris cum am crezut eu că este corect și îmi susțin teoria.

Niciun comentariu: