marți, 23 iunie 2015

Povești Din Nord (8)- Și Când Nu Mai Pot, Ei Pleacă

Când te naști, energia pământului ți se leagă de ombilic, pe viață. La fel se întâmplă cu fiecare, în fiecare colț de lume. 
In NorthWest Territories din Canada, la nord de Cercul Polar, pe o suprafață de 1,36 milioane kmp, cam cât cinci Românii și jumătate, locuiesc vreo 43,000 de oameni. Există și o capitală, la Yellowknife iar cei ce trăiesc acolo se ocupă preponderent cu mineritul. Asta dacă locuitorii nu sunt nativi (cam unul din trei locuitori este First Nation) și atunci se ocupă cu vânatul ori pescuitul.
Source: StatsNWT
Minele de diamante au dus teritoriul pe locul întâi în lume la Produsul Intern Brut (GDP) pe cap de locuitor: $76,000. 

Uriaș, corect. Mare parte a banilor ajung la nativi, întrucât două dintre cele mai mari mine de diamante canadiene se află pe teritoriile lor.

In NWT nu sunt partide politice ci un fel de Adunare Națională (Local Assembly) care se ocupă de treburile obștei. 

Tradițional, NWT este un teritoriu friguros tot timpul anului. Mai puțin în ultimii ani când, de când cu schimbările climatice, vara se înregistrează temperaturi mai ridicate decât la Toronto. 
Ce va urma, grație acestor schimbări climatice, rămâne de văzut.
Source: StatsCan

Un recent recensământ local anunță că din aprilie anul trecut și până acum 491 de locuitori sau 1,1% din populația NWT a plecat de-acolo, pur și simplu.

Oamenii au plecat mai la sud, cei mai mulți au coborât pe coasta de vest, în British Columbia sau Alberta. 

Un trend care-i pune pe gânduri pe cei din Local Assembly dar care are explicații reale în rândurile locuitorilor.
Articolul publicat de CBC (http://www.cbc.ca/news/canada/north/n-w-t-population-shrinks-by-almost-500-largest-yearly-drop-since-1999-1.3123059) aduce comentariile celor care locuiesc în zonă și cunosc situația mai bine decât oricine: casele au prețuri imposibile, chiriile sunt exorbitante. 
Școlile se termină la clasa a X-a, mâncarea este scumpă, curentul, gazele, totul este scump, cu mult peste prețurile din restul Canadei așa încât salariile uriașe primite din minerit se cheltuie pe trai și utilități. 
Ar mai fi drogurile și criminalitatea, calitatea precară a serviciilor, etc.
O sută de dolari, o navetă de apă
Locuitorii NWT migrează spre sud, căutând condiții mai bune pentru ei și copii lor. 

Strâns legat de traficul la minele ce susțin economia locală, un bilet de avion dus-întors din Toronto la Yellowknife, adică 8 ore de zbor continuu nu depășește 650 de dolari, în sezon. 

Spre comparație, către alte destinații nordice  (Nunavut, Iqualuit sau Ulukhaktok) mai puțin conectate economic, biletele ajung la peste $4,800 de persoană.

Da, nordul Canadei se mută, în tăcere, către sud. Rup, cu dinții, legătura ombilicală cu pământul lor. Și nu-i poate nimeni opri pe acești oameni să-și scrie viețile cum vor ei. Deocamdată.
www.denenation.ca


Niciun comentariu: