joi, 30 iulie 2015

Romaniana- Un Bruiaj Fără Esență Al Acestor Români Decenți Din Canada


Vorbești despre românii din Canada și deschizi, invariabil, cutia Pandorei: românii din Canada sunt cea mai atipică diasporă românească, prin componența și dinamica ei, împlicit este cea care stârnește cele mai multe curiozități. Aduce rating, atrage comentarii de subsol. 

Simona Catrina a publicat, zilele acestea, în Libertatea, un editorial la fel de atipic, cu referire la diaspora cu peste 250,000 de români, întinși deja pe trei generații, din Canada și a generalizat, zic eu, politicos, pripit de parc-o zorea cineva din urmă cu termenul de predare. Editorialul  „Sunt român dar mi-e rușine cu sarmaua” (linkul este aici) publicat în 29 iulie a.c., s-a aventurat în a creiona, în tușe groase, bunele și relele de aici, arătând mai mult cu degetul către oameni și nu către țară. Slavă domnului.


foto:plecarecanada.ro
Locuiesc aici de circa 18 ani și mi-a fost dat să aflu ce habar n-am avut: că românii canadieni se însoară cu românce fiindcă-s pricepute la bucătărie. Fals. O fac pentru că rezonează sangvin, e atât de simplu. 
Aflu că românii din Canada nu sunt uniți. Păi nu sunt uniți pentru că nu au un dușman comun, n-au motiv să facă front împotriva numănui. 
Românii din Canada nu sunt în opoziție cu statul în care locuiesc. Da, acesta este un adevăr, în lipsa unei societăți de tip națiune, românii din Canada se orientează către acumulare materială și dezvoltare profesională. Însăși prezența noastră sporadică, în cele câteva magazine românești atestă nevoia de o societate, ca necesitate de bază a supraviețuirii. Nimic rău în asta.

Românii din Canada vorbesc românește bine-mersi. Citesc și scriu în românește, își învață copiii limba română iar distanța geografică e compensată prin prezența permanentă on-line.
Da, românii din Canada o duc bine. Nu fac caz de asta și n-ai să-i vezi cu mai mult de o valiză, obosiți, la aterizarea la Otopeni, când vin să-și vadă locurile și familiile. E drept, noi nu avem destul timp pentru turism real și atunci sorbim fotografiile postate de cei care-și permit luxul vacanțelor prelungite. 
Nu umblăm să validăm potențialul nostru material, așa am învățat aici și modești în toate vom rămâne, indiferent dacă prețul casei sub al cărui acoperiș dormim se apropie de un milion de dolari. Purtăm adidașii cu naturalețe, spunem „ mulțumesc” și când trebuie și când nu trebuie, e drept.

Și nu, românii din Canada nu se culcă cu canadience, se culcă tot cu românce de-ale lor.
Mă întreb ce anume resort a declanșat sumarul pe post de editorial al Simonei Catrina. Să fi fost fragmente din istoria personală, scurtă și intensă, în Canada sau polițe de plătit cuiva, aiurea. Oricare ar fi răspunsul, din Canada, dragilor, primiți toate cele bune!


5 comentarii:

Universul meu magic spunea...

Ce - mi plac mie astia care trec tangent prin Canada si emit pareri cu "valoare de adevar" despre noi cei de pe aici :)))

Magdalena Manea spunea...

Lipsa cunoașterii nu scuză o avalanșă de opinii, să le spun amabil, prin bască. Da, Elena, ai punctat.

Elena spunea...

Magdalena, cred ca m-as repeta reiterand un comentariu la o postare mai veche, dar nu prea veche, pe care ai avut-o pe aceasta tema...ma voi rezuma sa spun scurt, doar atat am multi prieteni in Canada...familii de romani, si pot spune cu certitudine ca afirmatia autoarei este absolut tendentioasa...si cel putin ce prost gust: Prietenii mei cei mai buni, o familie de medici, sunt extrem de ocupati...socializarea lor este fracturata de programul incarcat din spital plus catedrele la care predau ...dar asta nu-i impiedica, sa participe cu tot dragul de fiecare data cand sunt intruniri, spectacole sau alte activitati de acest gen ! Stiu sigur ca nu mananca placinte rusesti, pentru ca Magda gateste romaneste sau cumpara produse romanesti...din mai multe considerente ! Dar poate cel mai reprezentativ exemplu , esti chiar TU, Magdalena Manea, ombilical legata de tara care te-a facut ceea ce esti acum...un om onest si cu foarte multa modestie...masura tuturor valorilor noastre! Nu am avut vnevoie sa parcurg pana la capat articolul impricinat...a avut grija autoarea sa condenseze chiar din primele randuri toata "emanatia" pseudointelectuala ! Nu este permis sa faci asemenea afirmatii care nasc controverse revoltatoare ! Ardeleni betivi, sarmaua romaneasca...ehhhhh...bate campii rau ! Si inca ceva: copiii romanilor din Canada...vorbesc si simt ROMANESTE !!!

Daniel Canelea spunea...

Ar trebui sa ii spunem mai des doamnei Catrina ca ar fi cazul sa comenteze mai bine despre Romania in care s-a intors decat despre Canada pe care a parasit-o , indraznesc sa spun din cauza ca nu a inteles cum functioneaza o societate civilizata bazata pe toleranta mai mult decat pe "sa moara capra vecinului" ... si cand comenta pe la "Noi Romanii" , aflam despre tot felul de apucaturi pe care le-ar avea romanii din Canada , dar care pareau mai mult ceva izvorat din experienta personala a doamnei , fals impusa ca o generalizare de prost gust ... Cred ca domana Catrina ar face casa buna la TVR International unde ni se plange de mila pe la diverse emisiuni ca unora care am vrea sa ne intoarcem inapoi in Romania si maine , dar ce sa vezi , nu putem ...

Anonim spunea...

Sufocaţi de chinezi, indieni, pakistanezi şi alte popoare agitate, canadienii ne vedeau pe noi, românii, ca pe nişte insule cu nuferi şi fluturaşi coloraţi.

M-am oprit cu cititul aici.
Rog pe doamna sa-mi lindice si mie, cand are timp, si o lista de popoare neagitate.
Imi trebuie pentru un studiu de analiza a sarmalei: cand s-a introdus pentru prima oara pe piata si ce a determinat popularizarea ei in asa hal incat a inceput sa se poarte pana si in coafura doamnelor la nunti si botezuri.